Friday, November 30, 2012

How Maybank2u has served you with its products and services .

"How Maybank2u has served you with its products and services "kalau dalam bahasa melayu aku translate sendirila lebih kurang bunyinya macam nie la kot…??

Bagaimana Maybank2u telah berkhidmat dengan produk dan perkhidmatan mereka kepada anda


Apa yang aku tahu tentang Maybank nie yang ade logo rimau mengaum yang color kuning tu..(bukan harimau malaya pasukan bola tu) dan singkatan namanya dari Malayan Banking Berhad. Memang popular bank ni merata ada seluruh Malaysia nie ceria sungguh dengan logo kuning tu yang berkhidmat menjaga, menyimpan dan memberi pinjam RM pada pelanggannya.


 
Maybank buat contest lagi..??? ye kali nie maybank2u yang buat ‘contest’ …masa Maybank buat ‘contest’ untuk tiket pergi legoland dah terlepas tapi kali nie try nasib untuk ‘contest’ dengan hadiahnya tablet Asus Nexus pula.( Teringin sangat hendak memiliki tablet…asyik berangan jer.)





Memang bagus la Maybank selalu jer buat contest (walaupun tak pernah sekali pun menang) macam2 event ada…hadiah pula semua mengancam2 jer.

 
  






Walaupun… bila kira-kira baru je jadi pengguna Maybank2u namun aku bangga dengan perkhidmatannya yang terbaik… terutama untuk urusan harian dan bayaran bil tiap tiap bulan. (sebenarnya buka account maybank dah lama masa tahun 1992 lagi masa tu keje kat menara Maybank tapi bukan keje dengan Maybank ..syarikat yang aku keje tu sewa pejabat kat bangunan maybank tu) Sememangnya semenjak adanya maybank2u nie segala urusan dihujung jari saja…. tak perlulah kena beratur dan keluar nak buat bayaran bil… duduk jer depan komputer dengan satu urusan ..amboi..senangnyer.




Ni nak cite pasal kad maybank lak (lari tajuk ke nie..sebab tajuk kat atas tu nak cite pasal maybank2u)…tentang kelebihan kad debit maybank, bila urgent nak beli barang tiba2 entah macam mana kawasan dekat situ takde pulak mesin ATM nak keluarkan duit. Ermmm inilah masanya untuk menunjuk2 kad debit maybank depan cashier lagipun tak perlu la bawa cash sampai tebal dompet duit tu..namun pastikan adalah balance yang cukup sebelum transaksi yer.



Tetapi seandainya bila dah emergency sangat tu cash pun xder kad debit pun x cukup balance…kad kredit maybank kan ade..tapi yang pastikan bayaran tiap-tiap bulan lancar..jangan tertunggak-tunggak. Bila sampai masa dah dapat statement jangan lewat-lewatkan masa bayaran jangan pula buat bayaran minima sangat biarla utang credit tu cepat sikit abis (ingatan untuk diri sendiri gak)..lepas tu boleh maybank tambahkan nilai credit lagi he he…dan jangan lupa treatspoint kalau dah banyak sangat tu cepat2 la redeem..macam-macam barang ada..untuk diredeem..







Bagi pengguna Zing card TNG…ni lagi tak perlu nak stop add nilai TNG…bila dah abis guna sampai RM50..automatik nilai anda akan ditambahkan pada RM100…jangan risau anda boleh bayar kemudian tunggu je bil sampai jer nanti.

 
 


Berbalik cite pasal maybank2u pula..kelebihan maybank2u nie adalah paling utama mudahkan perbankan bagi sesiapa ada internet dan komputer ( majoriti orang kat malaysia ni mesti ade komputer)..macam-macam transaksi ada paling terbaru Tabung Haji ..(best aku suka) dan info2 pasal bank pun banyak..secure banking bagus..so far transaksi memang xder masalah(x taula maybank2u guna system aper aku bukan terror pasal system2 PC) dan aku perasan perniagaan online banyak yang guna maybank..nie sebab system maybank2 u nie memang mesra pengguna…he he..walaupun x leh berkata-kata.

Tak tau la macam banyak pula melalut kat sini...WALAUBAGAIMANPUN aku nak sangat menang tablet Asus Nexus tu.................saya akhiri dengan ribuan terimakasih  buat......dulu sekarang dan selamanya ku setia bersamamu….(wah ayat power nie ke skema ???)
 
Terimakasih...Maybank.

Thursday, November 29, 2012

Keajaiban Nombor Di Dalam Al Qur'an

Keajaiban Nombor di dalam Al Qur'an..

Ajaib tetapi benar! Lihatlah sebahagian daripada hasil kajian seorang cendekiawan Islam terhadap kandungan Al-Quran. Didapati banyak perkara telah disentuh dan telah dibuat kajian oleh manusia seperti nombor, astronomi, angkasalepas, perubatan, geologi, kejuruteraan, minda dan sebagainya.
Bilangan tentang perkara yang disebutkan di dalam Al-Quran:

DUNIA - 115 kali AKHIRAT - 115 kali
MALAIKAT - 88 kali
SYAITAN - 88 kali HIDUP - 145 kali
MATI - 145 kali
FAEDAH - 50 kali KERUGIAN - 50 kali
UMMAH - 50 kali
PENYAMPAI - 50 kali
IBLIS : PENGHULU SYAITAN - 11 kali
MOHON PERLINDUNGAN DARIPADA IBLIS - 11 kali
BALA/MUSIBAH - 75 kali
BERSYUKUR - 75 kali
BERSEDEKAH - 73 kali
BERPUAS HATI - 73 kali
ORANG YANG SESAT - 17 kali
ORANG YANG MENINGGAL DUNIA - 17 kali
MUSLIMIN - 41 kali
JIHAD - 41 kali
EMAS - 8 kali
KEMURAHAN HIDUP - 8 kali
KEAJAIBAN - 60 kali
FITNAH - 60 kali
ZAKAT - 32 kali
BERKAT - 32 kali
MINDA - 49 kali
NUR - 49 kali
LIDAH - 25 kali
SUMPAH - 25 kali
NAFSU - 8 kali
KETAKUTAN - 8 kali
BERCAKAP DI KHALAYAK RAMAI - 18 kali
BERDAKWAH - 18 kali
KESUSAHAN - 114 kali
KESABARAN - 114 kali
MUHAMMAD - 4 kali
SYARIAT - 4 kali
LELAKI - 24 kali
PEREMPUAN - 24 kali
SOLAT (SEMBAHYANG) - 5 kali
BULAN - 12 kali HARI - 365 kali
LAUTAN - 32 kali
DARATAN - 13 kali

LAUT dan DARAT = 32 + 13 = 45

Justeru itu, peratusan laut = 32/45 x 100 = 71.11111111 peratus
Peratusan daratan = 13/45 x 100 = 28.88888889 peratus
JUMLAH = 100 peratus

Kajian sains oleh manusia telah membuktikan bahawa air meliputi 71.111 peratus daripada bumi dan tanah meliputi 28.889 peratus. Begitulah kebesaran dan keagungan ciptaan Allah SWT!!

Sumber :email.

Nota: Diterjemahkan daripada karya asal yang dipetik daripada "The Series Of The Scientific Miracles In Quraan," oleh Dr. Tariq Al Suwaidan .

Wednesday, November 28, 2012

Masa tengah rajin...dan akhirnya tertunai juga.

Minggu lepas kerajinan telah merasuk..terhasilla kuih2 kat bawah nie..dah paling teruja sekali masa nak buat Durian Crepe..akhirnye tertunai juga hasrat dihati ni..menjadi juga dengan cubaan pertama..masih kurang puas hati disebabkan sifat tamak telah merosakkan kejadian durian crepe tersebut...tu la sape suruh letak banyak sangat whiping cream kan dah susah nak bungkus dah lebar jer rupanye x comel langsung....

Lihat hasil Durian Crepe..rasanye kesedapannye memang terbaik...harus dibuat sekali lagi nie..resepi Durian Crepe nie dipinjam dari Masam Manis..

 
Yang kat atas nie pula kuih gulung atau kuih dadar..ada yang panggil kuih ketayap ( nape la letak ketayap xde rupa ketayap pun??) Resepi kuih gulung dipinjam dari My Resepi..senang jer

KUIH GULUNG ( sumber My Resepi)
Bahan-bahan ( 10 biji ) 2 cawan tepung gandum 2 cawan air pandan (kisaran beberapa helai daun pandan dan air) 1 sdb santan pekat 1/2 sdt garam 1 sdt esen vanila 2 sdb minyak masak 1/2 sdt pewarna hijau (boleh pelbagaikan warna lain) Bahan Inti 1 cawan kelapa parut 1 cawan gula merah 1/2 cawan air 1/2 sdt garam

Cara-caranye
  1. Untuk inti, campurkan semua bahan ke dalam kuali dan masakkan dengan api sederhana sehingga sebati dan lembap. Kurangkan sukatan gula merah kalau ingin kurang manis

2. Untuk kulit, bancuh semua bahan-bahan sehingga rata. Adunan akan lebih cair daripada adunan cucur 3. Leserkan minyak rata ke dalam kuali . Bila panas, tuangkan 1 senduk (sup) adunan dan leserkan nipis (atau goyangkan kuali) 4. Terbalikkan kulit bila sebelah atas tiada gelembung cair (masak) dan tunggu sebelah lagi masak 5. Letak inti. Lipat kiri dan kanan kulit sebelum menggulung. Siap 6. *Adunan untuk kulit memang tak letak telur sebab dah ada santan


 
Yang nie roti jala ..tempahan ofismate..utk jamuan kecil-kecilan..50 pcs jer..subuh2 juga dah mula menjala..konon nak buat dwi warna...namun masa telah membantutkan  hasrat tersebut.

Tuesday, November 27, 2012

Dulu & Sekarang

Banyak betul perubahan dulu &sekarang....masa berlalu zaman berubah...

 
 
 

Thursday, November 22, 2012

Penafian..."kami tidak salurkan dana pada Israel"





Gara-gara takut diboikot, McD Malaysia hari ini mengeluarkan "Notis Segera" menafikan mereka menyalurkan dana kepada rejim Israel.
Ada 2 persoalan di sini.

Mereka menekankan bahawa McD Malaysia ditubuhkan di bawah undang-undang Malaysia, tetapi semua tahu franchisee ini berdaftar dengan mereka. McD akan menyewakan kedai McD yang mereka sewa daripada pemilik kedai dengan harga ‘mark up’ sebanyak 40%. Contohnya jika McD sewa USD600/sebulan, jadinya franchisee pula kena sewa pada McDonald dengan harga sewa USD840/sebulan.

Betullah franchisee McD Malaysia cakap diorang tak salur dana pada rejim Israel, tapi franchisor mereka di US tu boleh gerenti ke mereka pun tak terlibat?.

Kedua, sebenarnya McD tidak perlu risau dengan 'boikot' ini pun kerana rakyat Malaysia tidak akan boikot lama sangat. Paling lama pun 40 hari, lepas tu mereka akan lupa dan makan McD balik.

Posted by author faethal .

Wednesday, November 21, 2012

Bila Lampu Isyarat Rosak...

Ini la fenomena  yang berlaku bila 'traffic light' kat Malaysia nie rosak....geram betul ....bila dah tersangkut kat jalan macam nie ...heran betul semua kete nak jalan serentak...
pastu dah tersekat kat tengah2 tu...aduih...tak tau la sikap pemandu....kat Malaysia nie sume tak nak mengalah..



 
Tengok tu masing2 berebut2 tau la sume nak gi keje..tapi adalah timbang rasa sikit..row nie tak dapat jalan..geram betul..kat 20 minit baru dapat gerak sikit...aduih 





 

Friday, November 16, 2012

Sebak dan Menangis Lapor Kekejaman Di Syria

Pembaca berita televisyen ini tidak dapat menahan kesedihan apabila membacakan berita berkenaan seorang anak kecil, Muhammad Dhiya’ yang ditembak oleh Rejim Bashar.




Ayah Muhammad Dhiya’ menjerit-jerit supaya Rejim Bashar berhenti daripada menembak untuk menyelamatkan anaknya, namun permintaannya itutidak dipedulikan hingga anaknya terbunuh dengan kejam.


Sama-samalah kita doakan semoga umat Islam di Syria diselamatkan dari kezaliman pemimpin dan pemerintah yang zalim.

Friday, November 9, 2012

Kisah seorang pendayung & professor

Kisah seorang professor dan pengayuh sampan

Satu hari seorang professor ingin menyeberang sungai dengan sebuah sampan yang dikayuh oleh seorang pengayuh sampan.

Di tengah-tengah sungai, professor bertanya: “Kau pandai menulis dan membaca?”
“Tidak. Saya buta huruf.” Jawab si pengayuh sampan.

Kalau begitu, kamu sudah hilang separuh daripada kehidupan kamu. Orang yang tidak pandai menulis dan membaca seolah-olah hilang separuh keupayaan untuk hidup

Tidak lama selepas itu, professor bertanya lagi:
“Kamu ada membuat simpanan wang di bank?”

“Tidak. Pendapatan saya hanya cukup-cukup makan saja. Macammana nak simpan duit.”

“Kalau begitu, kamu hilang lagi separuh daripada kehidupan kamu. Mana mungkin orang yang tiada wang boleh hidup dengan selesa pada masa tua nanti.”

Sampan terus bergerak. Sampai di tengah sungai. Tiba-tiba sampan itu bocor. Air masuk dengan banyaknya dan sampan hampir mahu tenggelam.

Si pengayuh sampan bertanya kepada professor: “Tuan, apakah tuan pandai berenang?”

“Err…errr, saya tidak tahu laaa.” Jawab professor dalam keadaan panik.

“Kalau begitu, tuan akan kehilangan seluruh hidup tuan!” .

Apa pengajaran dari cerita ini ?:
Tuhan tidak mencipta manusia itu bodoh. Sebaliknya, Tuhan mencipta manusia dengan kebijaksanaan yang berbeza. Setiap kita mesti mengenal di mana kebijaksaan itu dan meningkatkannya ke tahap maksimum.
Jangan rasa hina diri sebaliknya binalah keyakinan diri. Allah ciptakan setiap manusia untuk berjaya.

Hanya Di Malaysia...

Rasanya ade ke benda2 nie kat negara selain malaysia...ermmm

Tuesday, November 6, 2012

Coolest Hidden Video Camera

1.Toothbrush Hidden Video Camera
Chinese manufacturers keep working hard to invent the craziest things. But a hidden camera disguised as an Oral-B electric toothbrush, is beyond creative. The $243 Pinhole Spy Toothbrush Hidden Camera records 640×480 video in AVI format, using its internal 8GB flash memory. According to their product site, it looks exactly like a real electric toothbrush.

2. Coca-Cola Can Hidden Video Camera
It looks like an ordinary Coca-Cola can, but it's also a Coca-Cola camera. Nobody will ever find out there are being recorded with that.

3. Cigarette Hidden Video Camera
If you have young kids and you leave with childcare during the day, you've probably thought of your children on many occasions, just wondering about the quality of daycare the caregiver provides. Surveillance companies have built a big business on this fear with the release of all kinds of hidden cameras. The SDHCC pinhole hidden camera that resides within a cigarette box allows you to keep active watch on your caregiver as they interact with your child. The camera captures clear, colored video which can be transmitted to any monitor or TV set via the included receiver. There is also an option to record the footage to a VCR or DVD player with record capabilities.

4. Shoe Hidden Video Camera
This 2.4GHz Wireless Shoe Covert Camera is really pushing the boundaries. It comes in two parts, the covert camera with a 2.4GHz transmitter which resides in a shoe or similar and the fully working tri-band, 3" GSM cell phone which receives the camera signal and records it. The phone has 1Gb of built-in storage and the camera can broadcast out to about 50 metres. Thankfully it's US $329 so no one will buy it.

5. Lighter Hidden Video Camera
This lighter camera uses brand new technology to capture highly-detailed videos with incredibly clear video compress file sizes. After all, it wouldn't be terribly stealthy stopping in the middle of a "mission" to insert another memory card, would it? Of course not. Because it's built-in 4GB memory so no need to insert another memory card. Sneaking a video indoors is also inconspicuous thanks to Omejo Technology which allows you to take clear videos in day light without using a flash. Of course, you can also capture video clips with sound, so you can record that elusive piece of evidence wherever you may find it. This little gadget can also come in handy when you need to take a quick mental note, thanks to its voice recording function. This tiny little gem will record up to 2hours of resolution 640x480 clear video, so you don't forget any important pieces of information.

6. Telephone Hidden Video Camera
This gadget, the Motion Detector Telephone, it is not only a funny toy but it will help you to keep your place more safe. It has a built-in sensor which will detect every move from the room and highlight its author. The best part at this cool telephone is that it will call to a preset number every time when the alarm is activated and it will detect a moving presence. Its range is about 30 feet long and has a width of 20 feet.

7. Tissue Box Hidden Video Camera
BrickHouse presents a hidden camera which looks like an ordinary tissue box. This Tissue Box camera can record video clips with 720x480 resolution at 30fps. It is able to capture video footage in extreme low light environment.

8. Belt Hidden Video Camera
If you're aspiring to be a super secret spy at some point in your life then you'll need the equipment to go with the job. No one can be a true spy without the proper tools. Well Minox is selling a seemingly innocent belt that happens to have a hidden camera built into it. The belt can record videos, which will likely be every perv's dream. It doesn't only record videos, but it will record audio as well. Giving you handy blackmail material when needed. It records onto an SD card and includes a USB adapter. It will cost you a pretty penny though, it is priced at about $300.

9. Necktie Hidden Video Camera
Let's face it, the only things that you will probably end up capturing on this hidden camera will be people photocopying, sitting in cubicles, making coffee and occasionally pilfering some office supplies. Or if you are smart, you could take all of your colleagues out for drinks, get them talking about the boss and use it to leverage your way to the top. It holds 2GB of video and connects to your computer via USB.

10. Air Freshener Hidden Video Camera
You could expect a camera hidden in thousands of places, but would you ever suspect from a harmless bathroom air freshener? That's exactly what Omejo Company thought before developing this ultra-small digital spy camera that looks like an ordinary Air Freshener, but it has a very powerful function, the most interest is that internally it hides a smallest camera DVR , it does not need any external plug-in card, built-in memory 8GB itself, and can work up to 4-5hours. There is time date stamp for the record, and you can get the most authentic evidence for a variety of illegal behaviour.

And the latest smart camera hidden in our country…

11. AES – Automated Enforcement System AES involves the use of high-technology camera which would detect traffic offenders including those who beat the red traffic light and exceeded the speed limit.

But ...“AES Cameras Smart Enough” ????

Rempuh AES kerana Silau! Sebuah kamera AES tumbang kerana di langgar oleh sebuah kenderaan yang pemandunya terperanjat setelah lampu sportligt yang sangat menyilaukan mata dari AES ini berkelip di hadapannya dan mengenai tepat pada mata dan penglihatannya. Akibat dari kejadian itu sepasukan anggota bomba terpaksa di kerah dan bergegas ke tempat kejadian yang mana kamera

AES itu telah gagal berfungsi dengan sempurna dan hampir 30 minit tidak henti henti berkelip setelah pelanggaran itu, dikatakan urat sarat AES ini telah tersumbat dan putus. Ini menyebabkan gangguan pada pengguna jalanraya yang lain yang mana ianya menyilaukan mata dan membuatkan trafik tidak bergerak sejauh 10 kilometer akibat orang ramai takut terkena bahan radioaktif yang di hasilkan dari kilauan cahaya dari kamera AES itu.

Ketika kejadian, seorang saksi mengatakan, bagaimana kamera AES yang berharga RM 120 ribu ini tidak mempunyai ketahanan yang kuat dan kukuh? Sepatutnya kamera AES ini tidak akan tumbang kerana dengan harga sebegitu mahal, adalah mustahil ia adalah barang tiruan yang lembik dan tidak berkualiti. Semasa kejadian, keadaan jalan yang teruk dan berlubang lubang menyukarkan lagi pasukan bomba untuk sampai ke kawasan kejadian, bomba akhirnya dapat menyelesaikan masalah itu apabila kamera AES itu tadi di humban ke dalam lori mengangkut sampah dari majlis bandaraya.

Nilai RM100 dan RM1


Salam...... saya ingin berkongsikan dengan anda sebuah kisah yang menarik.
Apakah nilai RM1 dan RM100 kepada anda.
Kalau diperhatikan, tentunya nilainya lebih tinggi untuk not RM100, tanpa ragu-ragu.
Tetapi cuba perhatikan maksud dan nilainyadari cerita ini.

Hoho, harap dapat membina satu perspektif baru.
Not RM 1 dan RM 100 sama-sama dibuat dari kertas, sama-sama dicetak & diedarkan oleh BNM. Erti kata muda Bank Negara. Apabila siap, mereka pun keluar dan berpisah dari bank dan beredar di kalangan masyarakat.
Setahun berlalu. Ditakdirkan mereka bertemu secara tidak sengaja di dalam dompet seorang pemuda. Terjadilah jejak kasih di antara not RM 1 dan RM 100. Mereka saling berkongsi cerita yang berlaku sepanjang setahun lepas.

Si RM100 bertanya kpd RM1.00,
“Kenapa badan kamu begitu lusuh, kotor dan berbau busuk?”
RM1.00 menjawab, “Kerana selepas aku keluar dari bank aku terusan berpindah tangan.
Termasuklah orang-orang bawahan dari pembawa beca, penjual sayur, penjual ikan dan ditangan pengemis”

Lalu RM1.00 bertanya balik kepada RM100,
“Kenapa engkau kelihatan begitu baru, rapi dan masih bersih?”
Dijawabnya, “Kerana selepas aku keluar dari bank, aku terus disambut perempuan cantik dan aku singgah ke restoran mahal, di mall dan juga hotel berbintang serta keberadaanku selalu di jaga dan jarang keluar dari dompet” Jawap not RM100 dengan kereknya. Hahaha..(Gelak evil )

Lalu RM1.00 bertanya lagi, “Pernahkah engkau singgah di tempat ibadah?” Dijawablah, “tidak pernah”

RM 1.00 pun berkata lagi, “Ketahuilah walaupun aku hanya RM1.00, tetapi aku selalu singgah di rumah TUHAN dan ditangan anak-anak yatim, bahkan aku selalu bersyukur kepada TUHAN. Aku tidak dipandang bukan sebuah nilai, tetapi adalah sebuah manfaat”

Akhirnya menangislah RM 100 kerana sombong dengan kehebatan, dan nilai yang tinggi tetapi tidak begitu bermanfaat selama ini. Kesimpulan? Janganlah kita memandang sebesar atau sehebat mana diri kita, tetapi lihatlah seberapa bermanfaat penghasilannya dipakai untuk memuliakan TUHAN. Kekayaan bukanlah untuk kesombongan.

Renung-renungkanlah.. Fikir-fikirkanlah.. Oh inspirasi!

Sumber : Email .....Daniena Hakim

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.