Friday, November 14, 2014

Bersawang sudah....

Lama juga tak update cerita kat blog nie...penyakit 'M' melanda..susah betul nak buang penyakit nie..so sepikan diri buat sementara waktu...


r />

Friday, October 24, 2014

Salam Maal Hijrah

Dikesempatan ini diucapkan salam maal hijrah pada semua yang mengenali 



Friday, September 26, 2014

Entri Terlajak..Cuti-cuti Merdeka..... Jom Ke Gambang Resort

Ini Restoran yang aku singgah makan di Hentian Rehat Gambang
 
Lepas habis makan tengahari kami teruskan perjalanan Ke Bukit Gambang Resort.. menginap kat Arabian Bay Resort ingat boleh terus check in..malangnya bilik semua tak siap lagi..so minta Resort tu bagi satu bilik dulu untuk kitaorang simpan beg2 dulu sebab nak kejar masa untuk masuk Safari Park sebab tiket valid satu hari jer.


 
 
 
Lebih kurang dalam kul 2 lebih gitu kitaorang masuk dalam SAFARI PARK ...tengok program ada 'Animal Show'jam 3.00 pm..so terus jer cari tempat show dulu..burung2 jer yang buat show nie...tapi best..bijak betul burung2 kakaktua tu.boleh mengira lak.. burung2 yang lain pun ada juga helang..bangau..show nie ambil masa 30 minit jer..
 
 
Habis jer ..terus keluar untuk lihat binatang apa yang ada..sebab pukul 4.00pm nanti ada 'Animal Show' lagi...kitaorang jalan2 dulu tengok binatang apa yang ada lagi...adalah ternampak beruang, musang... sampaila kat kawasan unta..yang mana unta ni boleh ditunggang syarat bayarla RM10..salah sorang ofismate cuba..interesting katanya..aku?? gayat tak berani tengok je bole la..
 

 
Lepas tu terus pegi ke tempat show yang lain pula..yang nie seronok sikit banyak sikit binatangnya..show nie pun ambil masa lebih kurang 40 minit juga..tengok masa dah dekat jam 5..kami terus naik tram bayar RM1.00 terus di bawa ke Wild Savanah dimana tempat binatang liar ditempatkan..mak aii.. jauh nyer berjalan..lepas tu kena tunggu tram lagi..sebab binatang liar..kan..so kena naik tram yang tertutup...nie best..patutla tiket mahal RM48 tu...binatang import semuanya..
 
 

 
Lebihkurang 6.30 pm sampai kat Lobby Arabian Resort..rupa2nya bilik kitaorang tak siap lagi daa...mak aaii..teruk management dorang nie..slow nyer..ramai orang lain yang tak dapat bilik lagi..nasib baikla group kami ada yang dapat bilik..so sementera tunggu bilik siap menumpang dulu..penat ooo..peluh x ingat masa jalan kat Safari tadi..dalam 7.30 pm baru bilik kami siap..gileer...1st time bercuti pelanggan kena tunggu berjam2 untuk check in..nama resort macam popular jee tapi....housekeeping hampeh..x cukup staff agaknya..memang la ramai yang datang bercuti..tapi kalau ambil masa berjam2 untuk check in sapa yang tak naik angin..

 
Malam sepatutnya ada 'Tarzan Show' pukul 8.00pm tapi terlepasla..sebab masuk bilik pun dah pukul 7.30 pm mana nak kejarnya..nasib baik dapat tengok 'Fire Eater Show' he he..okla..tak pernah tengok live lagi..menarik boleh bagi credit show nie..abis je show jer ingat nak diner..tapi macam tak feel nak makan nasi..so beli kebab jer..lepas tu terus jejalan di Jungle Night..ingatkan banyak binatang kat dalam nie..tidur dah sumenye..gelap pula..lampu pun samar2 jer. ada yang kami pegi kat area board kat kandang tu siap tulis " i'm on my way"...patutla kosong jer..binatang tu pergi dinner kot....lebih kurang pukul 10.00 pm keluar singgah kejap kat 'Fun Fair' di luar Caribbean Resort...ramainya orang..maklumla malam merdeka..Pukul 10 lebih gitu..sampai kat hotel oo penatnya..rehat..tidur..
 
Esoknya breakfast pukul 8.00 pagi di Coffee House..memang ramai la....makanan pun biasa2 jer..nasi lemak,mee goreng,lotong,bubur, roti canai, roti bakar, mee sup & buahan..disebabkan malam tadi tak makan nasi kan..so pekena nasi lemak la...lepas tu balik hotel balik..sebab jam 10.00 nak masuk Water Park pula...ala buang masa jer aku kat sini tak mandi pun...ramai la orang..tak selera nak mandi..he he..lepak2 kat dalam tu sampai tengahari beli burger jer untuk lunch..balik hotel aku sambung tidur..ni bercuti untuk tidur namanya..petang2 siap2 untuk ke Kuantan nak makan malam pula.


 
 
On the way ke Kuantan singgah gerai jual ikan masin & keropok..singgah la kat kedai keropok nie..teruja tengok budak kecil yang tolong kat kedai mak die baru 10 tahun petahnya memang pandai berniaga la.. Makan malam di Horizon Garden Restaurant..bole tahan gak masakan die..tak sempat nak snap picture..lapar sangat nie..lepas makan jalan-jalan kat Teluk Cempadak pula..tepi pantai..traffic jam oo..ramainya orang..jalan2 cuci mata..je kat downtown area nie..pukul 11 lebih baru sampai hotel..tidoo.
 
 Hari nie pagi pukul 8.00am breakfast dulu..pastu terus gi swimming pool..nak mandi jadila..semalam kat water park tak mandi...mandi kat kolam renang hotel ni pun jadila...  
Pukul 12.00 pm kitaorang check out..singgah makan tengahari kat hentian rehat..pastu nak singgah Bukit Kandah di Lancang ..nak tengok gajah katanya..jauh juga masuk ke dalam nie..sesampai je ramainya..tapi sayang show gajah dah tamat..patutla masa masuk tengok ramai yang dah keluar...masuk percuma jer..cuma kena register ambil sticker..masuk tengok2 gajah ambil gambar balik...sampai Subang Jaya pukul 7.30 malam tu..traffic jam sepanjang dari Bentong hinggah Tol Gombak..ooo penat pula bercuti kali nie.
 
 

Tuesday, September 9, 2014

Kek Karamel & Kek Coklat

Lama sungguh x update cerita masakan...buat kek bila mood rajin datang dah 2 3 kali juga buat seronok buat kek yang tak guna pelbagai bahan walaupun nak buatnya menuntut kesabaran (bagi aku yang agak kurang sabar nie)...tapi hasilnya sedap..

 
 
RESEPI KEK PUDING KARAMEL PELANGI
(Credit to Lovely Kitchen)

Loyang 8 inci / 20cm

Bahan-bahan untuk Gula Hangus:
• 2 sudu besar gula (boleh buat 1 1/2 sb untuk air gula ngam2 sahaja)
• Loyang 8 inci / 20cm

Cara-cara:
1. Masukkan gula di tengah loyang kek, agak-agak di kawasan api dapur supaya senang gula cair.
2. Panaskan dengan api perlahan di atas dapur.
3. Biarkan sehingga gula cair dan bewarna perang dan tidak perlu di kacau.
4. Bila semua gula sudah hancur tutup api dan ratakan air gula memenuhi dasar loyang
5. Ketepikan dan sediakan pula adunan puding
 Air gula akan mengeras, biarkan sahaja. Gula ini akan cair apabila di bakar bersama dengan adunan puding dan kek nanti.

Bahan-bahan untuk Puding
  • 400ml fresh milk / susu cair
  • 3 biji kuning telur (Putih telur masukkan terus ke dalam mangkuk pengadun untuk meringue  nanti) 
  • 2 biji telur 
  •  140 gram gula castor
  •  1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara:
1. Asingkan 3 biji putih telur dan kuning telur. Masukkan 3 kuning telur di dalam mangkuk kecil dan 3 biji putih telur ke dalam mangkuk pengandun untuk bahan kek adunan 1 (meringue) nanti..
2. Masukkan 2 biji telur ke dalam mangkuk telur kuning dan kacau perlahan-lahan supaya tidak berbuih
3. Kemudian satukan telur dan semua bahan-bahan di atas ke dalam mangkuk besar. Kacau perlahan-lahan supaya tidak berbuih.
4. Bila semua sebati, tapiskan ke dalam loyang gula hangus tadi.
5. Semasa memasukkan bancuhan puding, gula hangus akan berbunyi seperti kaca pecah.
6. Tidak perlu dibakar dahulu adunan ini.Ketepikan. Sediakan pula lapisan untuk kek bahan 1

Bahan-bahan untuk Kek:

Adunan 1 (Meringue)
• 6 biji putih telur ( 3 biji putih telur dari bahan puding + dgn 3 biji putih telur baru)
• 70 gram gula castor
• 1 sudu kecil cream of tar tar

Cara-cara:
1. Pukul putih telur sehingga berbuih.
2. Masukkan gula castor dan cream of tar tar.
3. Pukul lagi dengan speed tinggi sehingga kental dan kaku. Rujuk gambar 7.
4. Apabila mangkuk pengadun diterbalikkan adunan tidak tumpah.
5. Ketepikan.
 Guna mixer yang sama tidak perlu basuh terus buat adunan 2 untuk kek

Adunan 2:
• 3 biji kuning telur ( kuning telur dari bahan meringue tadi)
• 130 ml air
• 50 ml minyak masak
• 70 gram gula castor
• 140 gram tepung gandum
• 1 sudu teh baking powder

Cara-cara:
1. Ayak tepung bersama baking powder. Ketepikan.
2. Pukul kuning telur, air dan minyak masak sehingga putih dan gebu.
3. Masukkan gula castor dan pukul lagi sehingga kembang
4. Matikan mixer.
5. Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Kacau dengan senduk kayu secara kaup balik sehingga semua bergaul sebati.
6. Masukkan separuh adunan 1 (meringue) ke dalam adunan 2 . Kaup balik perlahan-lahan. Kemudian masukkan semua adunan 1 dan kacau rata secara kaup balik.
7. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian sama banyak.
8. Warnakan dengan warna pilihan anda.
9. Sudukan ke dalam loyang puding tadi. Adunan kek akan terapung di atas adunan puding . Adunan akan bergerak kiri kanan...bila sudah separuh adunan dimasukkan baru stabil.
10. Sudukan 4 sudu besar adunan purple, diikuti 4 sudu besar adunan hijau di tengah adunan purple, 4 sudu besar adunan merah diletak tengah adunan hijau dan buat 4 sudu lagi utk semua warna. (2 kali untuk 4 sudu setiap warna)
11. Kemudian 3 sudu besar adunan purple, 3 sudu besar adunan hijau diikuti 3 sudu besar adunan merah sebanyak 3 kali lagi.
12. Diikuti dengan 2 sudu besar setiap warna sebanyak 2 kali dan akhir sekali 1 sudu besar setiap warna sehingga adunan habis.
13. Panaskan oven 160 degree. (panaskan sekali dgn tray oven yang ada air utk bain marie nanti)
14. Bakar secara double boiler atau bain marie selama 50 minit atau sehingga kek dan puding masak di rak paling bawah dalam oven.
15. Setelah masak biarkan kek di dalam oven selama 10 minit atau sehingga keliling kek lekang dari loyang.
16. Terbalikkan ke atas pinggan dan kek akan turun sendiri.
17. Segera lap lebihan air gula yang meleleh dan di atas puding secara perlahan dan berhati-hati supaya kek tidak basah.
18. Potong kek semasa kek benar-benar sejuk dan hidangkan. Sedap di makan selepas disejukkan di dalam peti sejuk.


                 
 
Kek Coklat Moist
 (Sumber Yati Memories / Resepi Asal  Puan Munira)
 
Bahan A :
• 1 cawan gula pasir
• 1 cawan serbuk koko
• 1 cawan susu cair
• 1 cawan susu pekat
• 1 cawan minyak masak-Yatie guna butter cair

Semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan B - di ayak
• 3/4 cawan tepung gandum
• 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
• 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder

Bahan C :
• 4 biji telur - diblender (Yatie pkl sebati guna whisk je)

Cara-Cara
1. Satukan bahan B dan bahan C ke dalam bahan A secara berselang seli dan gaul dengan senduk aje.
2. Bila dah sebati masukkan ke dalam loyang yang digris dan dilapik kertas kalis minyak. Kata Puan Munirah, loyang tu kena dipanaskan dulu sebelum masukkan adunan kek tadi..
3. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jangan buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jadi mendap

GANACHE SIMPLE
 resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-Bahan •150gm cooking chocolate •1/4 cawan susu cair •1 sudu besar minyak (sayuran/masak)

Cara:
1.Panaskan susu (kaedah double boiler) + cooking choc yg.dipotong kecil.
2.Padamkan api dan.kacau hingga choc cair.
3.Masukkan.minyak dan kacau.
4.Biarkan seketika baru dicurah atas kek

Friday, August 29, 2014

Selamat Hari Kemerdekaan



Disini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Disini tersemai cita cita
Bercambah menjadi warisan


Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Kemana harusku bawakan
Kemana harusku semaikan cinta ini

Betapa
Dibumi ini ku melangkah
Keutara selatan timur dan barat
Ku jejaki

Aku
Bukanlah seorang perwira
Gagah menjunjung senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Aku lah penyambung warisan

Lagu : Allahyarham Sudirman

Tuesday, August 26, 2014

Segmen Pencarian Bloglist by Syaz Harzays Minme

Segmen Pencarian Bloglist by Syaz Harzays Minme..
 
 

Join segmen nie lama lagi tarikh tutup...jom2 join segmen nie..:)

Segmen Pencarian Bloglist by Syaz Harzays Minme

Friday, August 22, 2014

MH 17....Al Fatihah & Salam Takziah

 
 
 
Innalillahiwainnailaihirojiun...Al Fatihah dan salam takziah buat semua keluarga mangsa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
P/S :Ingatlah...Mati Itu Pasti ... Dari Nya kita datang dan kepada Nya jua kita akan di kembalikan... Allahuakbar

Wednesday, August 20, 2014

Rahsia Sujud Di Dalam Solat

                                                       Rahsia Sujud Di Dalam Solat

Tahukah kita solat 5 KALI sehari iaitu 17 RAKAAT telah berlaku 34 kali SUJUD.
Di dalamnya terdapat 1001 hikmah yang terkandung. Antaranya:- Seorang ahli Sains saraf otak Amerika, Dr. Fidelma O’leary mendakwa bahawa beberapa saraf di otak manusia tidak boleh dialiri oleh darah dari jantung kerana posisi jantung yang berada di dada tidak cukup kuat untuk menampung pembawaannya ke otak manusia.

Padahal otak amat memerlukan oksigen dan bekalan darah yang mencukupi supaya dapat berfungsi secara normal. Beliau mengkaji dari tempoh masa yang lama untuk mencari jawapan. Dikaji dengan lebih serius akhirnya dia perolehi jawapan bahawa darah akan mengalir setiap inci ke otak manusia secara sempurna ketika seseorang itu melakukan sujud seperti yang dilakukan oleh orang-orang Islam dalam solat. Bila perkara ini berlaku,maka otak dapat bekalan darah dan oksigen yang mencukupi lalu dapatlah menghindarkan pelbagai jenis penyakit seperti stress, migraine, stroke , menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentaliti kita (terutama ketika sujud waktu solat Subuh). Juga boleh membaiki posisi anak dalam kandungan rahim…dll.

Paling HEBAT lagi maka dia memeluk Islam…hebat tak kuasa SUJUD? Sebenarnya:- 1. SUJUD PERTAMA tanda TAAT (PERINTAH ALLAH) 2. SUJUD KEDUA tanda SYUKUR (HAMBA KEPADA ALLAH) Dalam khutbah Ramadhan Nabi s.a.w bersabda:, Punggung-punggung kalian sudah berat menanggung dosa-dosa kalian. Ringankan lah beban kalian dengan memperbanyakkan sujud. “Hendaklah kamu bersujud kepada Allah kerana sungguh tiada sekali engkau bersujud melainkan dengannya Allah mengangkat satu darjat dan menghapuskan satu dosa (kesalahan) darimu” ,(HR Muslim) Firman Allah SWT yang bermaksud:- ” Sesungguhnya sembahyang itu mencegah dari perbuatan keji dan mungkar” (Surah Al-Ankabut ayat:45)

Dari Sudut Tasawuf Sujud adalah waktu di mana seorang hamba itu paling hampir dengan Penciptanya. Pergerakan sujud itu secara lahirnya telah menunjukkan “rasa menghina dirinya” seseorang hamba itu di depan Tuhannya di dalam keadaan menyerah diri, pasrah, berikrar dan mengaku bahawa “Ya Allah hanya Engkaulah Tuhan yang layak disembah, ditakuti, dicintai dan hanya pada-Mu sahajalah tempat berserah dan memohon pertolongan”. Seorang sahabat Nabi SAW iaitu Huzaifah r.a berkata bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:-“Tiadalah keadaan seorang hamba yang paling disukai oleh Allah daripada Dia melihat hamba-Nya itu di dalam keadaan bersujud, dengan meletakkan mukanya di tanah ( sebagai tamsilan tunduk, pasrah dan rasa hina seorang hamba kepada Allah)”. (Hadis Riwayat Imam Tabrani). Firman Allah SWT yang bermaksud:- ” Sesungguhnya orang-orang yang beriman dengan ayat Kami ialah orang yang apabila diperingatkan dengan ayat-ayat Kami mereka menyungkur sujud dan bertasbih serta memuji Tuhan dan mereka tidak menyombongkan diri” (Surah As-Sajadah ayat 15).

Sujud bererti seseorang itu telah meletakkan wajahnya ditempat yang paling rendah di atas tanah ini bermakna ia telah meletakkan seluruh dirinya di atas tanah, mengingatkan dirinya terhadap punca asal kejadian manusia itu dari tanah dan mengembalikan dirinya kepada tanah. Apabila ia telah sanggup menghantar dahinya dan juga dirinya ke tempat yang hina maka tidak mungkin ia akan bersikap sombong lagi terhadap Allah yang menciptakan dirinya dari tanah itu.

Maka setiap kali sujud sewajarnya seseorang itu sentiasa ia mengingati akan mati, apabila ia ingat akan mati maka terasa seolah-olah bahawa solatnya itu sebagai solat penghabisan kerana ia akan menghantarkan dirinya ke tanah. Ia merasakan bahawa setiap kali ia sujud seolah-olah ia tidak akan bangun lagi. Sedangkan kematian itu merupakan pintu bagi seseorang memasuki gerbang akhirat. Dalam keadaan demikian maka hati akan merasa gerun dan merasai kebesaran Allah dan ketika itulah ia membaharui lagi di dalam hatinya untuk mensucikan Zat Allah Yang Maha Tinggi disamping lidah tidak bertulang mengucapkan, “Subhana Rabbial- A’la wa-Bihamdih”.

by Abu Hatim
sumber: FB

Monday, August 18, 2014

Segmen 12 Jam Bloglist #10 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan September dan Oktober 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 18 Ogos 2014, iaitu tepat jam 10.30 pagi sehingga 10.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #10 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Ogos 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Monday, July 14, 2014

Thursday, July 3, 2014

Bubur sesuai untuk keselesaan perut di bulan puasa

(Pic Ehsan Google)

PETALING JAYA: Sesetengah pihak menganggap, tidak lengkap Ramadan tanpa bubur lambuk. Oleh itu, tidak salah jika bubur lambuk disenaraikan antara juadah berbuka puasa yang paling digemari sepanjang bulan mulia ini. Ada yang sanggup beratur panjang di masjid yang menyediakan hidangan itu, malah ia juga disajikan secara bufet di hotel. Selain bubur lambuk, terdapat banyak lagi bubur yang menjadi sebahagian hidangan berbuka puasa, malah ia turut digemari bukan Islam. Malahan, setiap negeri mempunyai cara penyediaan bubur nasi tersendiri, misalnya di Terengganu yang terkenal dengan bubur yang dimasak bersama pelbagai jenis ulaman dan ditambah dengan isi ikan, manakala di Pulau Pinang pula terkenal dengan bubur yang dimasak bersama daging dan rempah ratus, dengan taburan daun sup serta bawang goreng .

Menurut Naib Presiden Persatuan Chef Malaysia, Master Chef Rossham Rusli, bubur merupakan sejenis pemakanan utama dari peringkat bayi lagi, maka tidak hairanlah ia menjadi salah satu hidangan popular sepanjang Ramadan. Chef Rossham Katanya, dari segi kesihatan pula, bubur sesuai dihidangkan bagi keselesaan perut yang kosong setelah berpuasa hampir 12 jam. “Bubur adalah makanan yang membantu sistem pencernaan yang baik untuk perut, di samping menjadi amalan pemakanan sihat,” katanya kepada mStar Online. Rossham berkata, bubur mengandungi karbohidrat yang membantu memberikan tenaga kepada orang yang berpuasa sepanjang hari.

Tambahnya, bubur yang berasaskan beras, walaupun bersantan dapat menggantikan hidangan makanan utama seperti nasi. “Ia bukan sahaja berkhasiat, memberikan tenaga, menambahkan selera, malah mengimbangi rasa pemakanan seperti manis dan pedas,” katanya. Selain faedahnya dari segi kesihatan, bubur turut digemari pada bulan puasa kerana cara penyediaannya yang mudah, sekali gus menjimatkan masa. Di negara ini, selain bubur lambuk, bubur berasaskan beras boleh dicampurkan dengan bahan utama lain seperti sumsum, daging, ayam, udang, ikan dan ketam.

Beliau menyediakan bubur pedas Sarawak, bubur ayam cincang, bubur isi ketam dan bubur sumsum menggunakan bahan tersebut. “Bubur berasaskan santan pula boleh digabungkan dengan biji-bijian, kekacang, nasi, sayur-sayuran, labu, kentang dan keledek,” katanya. Berpengalaman luas dalam bidang penyediaan makanan, Rossham bagaimanapun berkata, bubur kosong juga sesuai dihidangkan bersama kuah lain walaupun jarang disediakan. “Kita jarang mendengar atau melihat orang makan bubur kosong bersama dengan kuah seperti kuah lemak, kuah sambal dan kuah asam.
“Apapun, setiap hidangan berbuka puasa seperti bubur ini perlu dipastikan segar, berkhasiat dan berkualiti,” katanya.
Dicatat oleh ELBI RISALAH.

Thursday, June 19, 2014

Aduih boleh sakit jantung dibuatnya

 
 
 
P/S : Ingatlah bahawa anak-anak itu amanah ALLAH SWT kepada kita.....

Thursday, May 22, 2014

Segmen Blogging + Menang Hadiah!


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Salam 1 Malaysia. Segmen terbaru kini dilancarkan! Tujuan segmen ini diadakan untuk beramah mesra sesama blogger. Yang tak kenal, kini boleh berkenal-kenalan. Menambah rakan maya. Yang bestnya segmen ini menyediakan hadiah menarik buat pemenang bertuah!

HADIAH:
USB Flash Drive/Pendrive 8GB
Jewellery Fashion 1 set
Novel
T-Shirt
Fridge magnet
Keychain

Segmen Blogging + Menang Hadiah! anjuran dan tajaan Yumida

TAMAT: 29 MEI 2014 – Jam 11.59 malam

Friday, May 16, 2014

HUKUM TUNDUK UNTUK MENGHORMATI

 
  
Soalan
Menghormati seseorang dengan menundukkan kepala di hadapannya, apakah dibenarkan Islam?

Jawapan;

Bismilllah,

Dalam Sunan at-Tirmizi, Anas bin Malik RA menceritakan; Seorang lelaki bertanya Rasulullah SAW; ‘Wahai Rasulullah, jika seorang dari kami bertemu sahabatnya, bolehkah dia membongkok kepadanya?’. Jawab baginda; ‘Tidak boleh’.

Dia bertanya lagi; ‘Bagaimana jika dia memeluk dan mengucupnya?’. Baginda menjawab; ‘Tidak boleh’. Dia bertanya lagi; ‘Bagaimana jika dia berjabat tangan dengannya?’. Baginda menjawab; ‘Ya, boleh’ (Sunan at-Tirmizi; 2728. Berkata at-Tirmizi; hadis hasan).

Berdasarkan hadis ini, kita boleh memahami bahawa menghormati seseorang dengan membongkok di hadapannya tidak disukai agama.

Menurut ulamak; jika membongkok itu sampai ke paras yang menyamai rukuk dalam solat, hukumnya adalah haram kerana ia menyerupai sembahan kepada Allah.

Jika atas dari kadar rukuk (seperti sekadar menundukkan kepala sahaja), hukumnya makruh dan sebolehnya tidak dilakukan (rujuk; al-Mausu’ah al-Fiqhiyyah al-Kuwaitiyyah, 23/135, perkataan; ‘ruku’’. Dalil al-Falihin, bab Istihbab al-Musafahah).

Wallahu a’lam bis-shawab






(Sumber: imudanulamak.blogspot.com - 5.5.2014)

Wednesday, May 14, 2014

Giveaway Mega 1st Anniversary Mamaniza.com


Assalamualaikum





Buat julung kalinya mama melancarkan Giveaway Mega 1st Anniversary Mamaniza.com disertai beberapa para sponsor yang hebat dengan menawarkan beberapa ganjaran yang menarik kepada para pemenang.

Follow Blog :


Like Page :



Syarat utama :
  1. Pastikan anda follow kesemua sponsor berikut dan like page mereka.
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Mega 1st Anniversary Mamaniza.com
  3. Copy coding yang telah disediakandan pastekan ke dalam ruangan HTML dan publishkan.
  4. Hantarkan URL penyertaan anda di ruang komen.
  5. Giveaway ini akan berlangsung pada 10 Mei pukul 12 tengahari dan berakhir pada 20 Mei 2014 pada 12 tengahari juga.
  6. Pemenang akan diumumkan pada 25 Mei 2014 berdasarkan random

Hadiah Giveaway :

  • Tasbih Pearl x 10 pemenang
  • Wang tunai RM 30 x 1 pemenang
  • Top up bernilai RM 5 x 5 pemenang
  • Tudung bawal berserta brooch x 1 pemenang
  • Senaskah Tafsiran Pimpinan Ar rahman x 1 pemenang
  • Sticker Homemade (2 sticker) x 1 pemenang
  • Keychain Penyu x 5 pemenang
  • Hadiah Misteri x 2 pemenang
  • Kain Baju Kurung 4M dan Goodie beg bersama accesories x 1 pemenang
  • Tudung Bawal Plain x 2 pemenang
  • 3 Pin Tudung by Pin2it by NeenaAnuar x 3 pemenang
  • Buku Terbitan Ana Muslim bernilai RM 100 x 1 pemenang
  • Bedak Sejuk Azza's Gold Powder x 1 pemenang

Nota :

34 pemenang di cari, di harap giveway ini akan mendapat sambutan dengan meriahnya. Sekian, terima kasih.


Friday, April 25, 2014

Kenapa Wanita Menangis???

 
 
WANITA... Makhluk ciptaan Allah yang satu ini memang tidak dapat ditolak lagi sangat mudah mengeluarkan air mata. Akan terlihat wajar ketika wanita menangis dengan alasan yang pasti dan jelas. Tapi mengapa terkadang wanita tiba-tiba menangis tanpa sebab dan alasan yang jelas? Ada beberapa hal yang menyebabkan wanita meneteskan mutiara bening nan hangat milik makhluk Allah yang paling lembut itu.

• Faktor Hormon. Saat memasuki masa Pra Menstruasi (PMS), wanita akan bersikap yang cenderung menyebalkan. Misalnya akan sensitif, mudah marah-marah, dan seketika meluapkan emosi buruknya melalui tangisan.

• Marah. Berbeda halnya dengan pria, saat meluapkan perasaan marah wanita jarang sekali mengungkapkan kemarahannya dengan hal-hal seperti yang dilakukan pria. Tapi, kemarahannya yang tinggi akan meleleh menjadi butiran bening yang keluar dari sudut kornea.

• Perasaan emosi. Wanita adalah makhluk yang paling halus bathinnya. Untuk itu, ia akan mudah sakit hati, gundah, frustasi, ketika terjadi hal-hal diluar apa yang diharapkannya. Biasanya, ketika wanita tidak menemukan tempat untuk sekedar menuangkan isi hatinya, maka membludaklah tangisannya

• Ingin memanipulasi keadaan. Ketika wanita melakukan kesalahan, cenderung ia akan terus dihantui rasa bersalah meskipun terlihat acuh-acuh saja. Wanita akan menangis akibat menyesal atau bisa juga sebagai pola untuk menarik simpati agar mudah untuk dimaafkan.

• Saat teringat sesuatu (memori/kenangan). Lain halnya dengan pria, wanita adalah makhluk Allah yang paling mudah meningat setiap peristiwa dalam detik demi detik yang dilaluinya. Maka, ketika wanita mengingat hal yang membuatnya sedih atau rindu, cenderung ia akan menitikkan air mata.

• Kehilangan. Makhluk lembut bernama wanita, akan selalu menjaga apapun yang ia miliki dengan sepenuh hati dan sebaik-baiknya. Maka, saat sesuatu yang dimiliknya hilang ia akan merasa kehilangan dan akhirnya mengalirkan air mata.

• Dibohongi. Setiap manusia apapun jenisnya pasti akan merasa sangat kecewa saat dirinya dibohongi. Begitupun dengan wanita, saat ia dibohongi mungkin tidak akan menangis di tempat. Tapi, beberapa saat setelah itu, baik disadari ataupun tidak air mata akan segera membasahi pipinya.

• Dilupakan. Wanita selalu ingin mendapatkan perhatian yang lebih dari siapapun. Maka, ketika ada hal yang menurutnya orang lain telah lupa akan hal tersebut, ia akan merasa sangat sedih dan akhirnya menangis. Contoh, seperti ulang tahun pernikahan. Saat suaminya lupa bahwa hari itu adalah ulang tahun pernikahan mereka, wanita akan kecewa dan menangis.

• Terharu. Perasaan seorang itu adalah perasaan yang paling peka. Saat ia mengalami kejadian yang mengharukan, bahagia ataupun sedih, jiwanya akan tersentuh dan berlinang air mata.

Written By Canang

Thursday, April 24, 2014

GA Nurul Yui Collection


Join last minute....



Syarat-syarat mudah yang WAJIB dipatuhi :
 
1) Buat satu entry dengan tajuk " GA Nurul Yui Collection ", letak banner & linkkan entry ini
 
2) Follow blog & like page Nurul Yui Collection
 
 
3) Berikan link entry penyertaan anda yang lengkap di komen entry ini
 
* Kejujuran anda amatlah dihargai ketika menyertai GA ini
Yui akan komen di setiap entry penyertaan anda

Jumlah pemenang :

1 orang x 1 set pisau kitchen king 6 pcs
2 orang x topup RM 5 ( DiGi/Maxis/Celcom )
 
Cara pemilihan pemenang :

1 x top referral
2 x random org


Tarikh penting :

GA tamat : 24/4/2014
Senarai peserta : 25/4/2014
Tempoh semak peserta : 25/4/2014 - 27/4/2014
Senarai pemenang : 29/4/2014


Peserta yang tidak memenuhi syarat AUTOMATIK tidak dimasukkan dalam
senarai peserta

1st Giveaway Sulaman Lace Heaven

http://fuzamusa.blogspot.com/2014/04/sulamanlaceheaven-1stga.html

Semua dijemput untuk sertai GIVEAWAY ini, tapi kenalah ikut syarat-syarat berikut:
  1. Follow blog Fuza, Follow Instagram Sulaman Lace Heaven, dan Follow blog Mia Liana
  2. Buat satu entri bertajuk 1st Giveaway Sulaman Lace Heaven
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri kalian ke dalam ruangan komen INI.
  5. Pemilihan pemenang adalah melalui random.org
  6. Giveaway ini akan TAMAT pada jam 11.30 malam 12 Mei 2014
Sila klik pada banner untuk join. Jom....

Tuesday, April 22, 2014

Sepetang di Bandar Hilir, Melaka

Cuti ujung minggu lepas pergi kenduri kawin ofis mate di Jasin..balik kenduri..terus gerak ke Bandar Hilir saja nak jalan jalan..memang dah bertahun-tahun tak sampai Bandar Melaka nie..banyak sangat perubahannya..best tapi penat ooo..malam kul 11.30malam baru sampai umah.




 Masuk Muzium rakyat nie sebab nak rasa aircond sejuk sikit..panas lak kat luar


          Antara barang pameran dalam muzium rakyat



    Lepak-lepak kat area sini sambil tengok beca yang lalu lalang..



Ambil gambar jer kat  area bawah nie tak mampu mendaki kota A Farmosa tu...


Jalan jalan ke Menara Taming Sari pula...x naik sebab gayat benda tinggi2 nie...ofis mate lain naikla..



Kemudian berjalan lak ke area cruise.... naik cruise menyusuri Sungai Melaka pula..lama kat atas sungai..lebih kurang 40 minit..rasanya..tapi klu malam best ko leh tengok banyak lampu2...
Lebih kurang 7 malam kitaorang gerak kuar dari bandar melaka.
Byee Melaka..nak kena plan bermalam kat sana pula nie..tak puas la..1/2 hari jalan2..banyak tempat tak sempat diteroka.


Thursday, April 17, 2014

Jom Makan Kuaci


KUACI adalah nama sejenis makanan ringan yang berupa biji semangka, biji labu atau biji bunga matahari yang dikeringkan dan dimasinkan. Kita rakyat Malaysia telah mengenali kuaci semenjak dulu lagi dimana ianya murah, mudah didapati dan enak dimakan. Terdapat banyak jenama popular kuaci yang dijual dipasaran daripada yang mempunyai perisa asli sehingga pelbagai perisa baru yang sungguh menyeronokkan semasa memakannya.

Makan kuaci adalah satu aktiviti yang menghayalkan dimana lazimnya kita 'Tidak Mahu Berhenti' makan kuaci kerana ia 'tidak mengenyangkan'. Proses untuk menyediakan biji kuaci akan memberikan aroma sedap dan ditambah perisa garam memberikan rasa enak dimana fungsinya juga meningkatkan ketahanan simpanan. Tambahan rasa dan aroma yang sering dipakai dalam pembuatan kuaci adalah daun pandan, batang serai, kayu manis dan beberapa bahan lain.

Artikel malam ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai makanan ringan KUACI untuk dijadikan bahan bacaan dan berkongsi maklumat. Kalangan kita ramai yang mengatakan makan kuaci hanya membuang masa dan tidak mengenyangkan malahan kulit kuaci yang tidak disimpan baik akan bertaburan.

Mungkin dakwaan ini meleset kerana banyak jenis kuaci yang ada zat permakanan yang baik untuk kesihatan manusia. Kandungan zat atau nutrisi kuaci bergantung kepada bahan asas yang digunakan. Kuaci biji bunga matahari (Sunflower seeds) yang berwarna kehitaman banyak dijual dipasaran dimana ia didapati banyak mengandungi vitamin B kompleks, vitamin B6, dan vitamin E. Komponen paling dominan pada kuaci adalah kandungan minyak biji bunga matahari iaitu Asid Lemak tidak Tepu (88%) dan sebanyak antara 44%-72% adalah kandungan Asid Linoleate. Kadar protein kuaci Tembikai sebanyak 28.3 g/100g dan Biji Bunga Matahari sebanyak 22.8 g/100 g. Kadar lemak pada kuaci biji semangka sebanyak 47.4 g/100 g dan biji bunga matahari sebanyak 49.6 g/100 g (Sila lihat foto isi biji kuaci disebelah).

Lazimnya kita akan berhenti makan kuaci apabila mulut dan tangan sudah penat mengopek kulit kuaci. Bahan-bahan yang ada di dalam kuaci mampu melawan kanser, memperbaiki dan mencegah penyakit kardiovaskular, hipertensi dan mampu untuk menurunkan kadar kolesterol. Kuaci yang diproses daripada biji tanaman bunga matahari antara yang popular dijual dipasaran Malaysia (Sila lihat foto sebelah). Tanaman bunga matahari (Sunflower) ini dipercayai natif dari Mexico dan Peru ini kemudian tersebar diseluruh dunia sejak tahun 1700.

Tanaman ini kemudian ditanam secara besar-besaran di Jerman, Perancis, Romania, Bulgaria, Russia, Hungary dan Amerika Syarikat. Kita di Malaysia tidak banyak menanam bunga matahari kecuali untuk tanaman hiasan sahaja. Mulanya tanaman bunga matahari ditanam sebagai tanaman hiasan dinegara tersebut tetapi kemudian bijinya dimanfaatkan sebagai kuaci dan sumber minyak untuk produk kosmetik. Kuaci merupakan sumber lemak sihat hampir 90%, vitamin, antioksidan, mineral, protein dan fitokimia yang sangat baik. Selain itu, biji bunga matahari mengandungi lemak tidak tepu (asid linoleat) dan (asid oleik), jenis lemak yang melindungi jantung.

Kajian klinikal juga ada menunjukkan iaitu makanan tinggi lemak tidak tepu lebih baik daripada makanan rendah lemak, kerana meningkatkan HDL (kolesterol baik) dan menurunkan LDL (kolesterol jahat). Biji bunga matahari juga merupakan sumber yang kaya dengan vitamin E iaitu sebanyak satu perempat cawan biji bunga matahari memberikan 90.5% daripada keperluan harian vitamin E. Vitamin E adalah bahan antioksidan dan anti radang dimana ia mampu mengurangkan gejala Lelah (asma), osteoartritis dan Rematoid arthritis yang cara utamanya dipengaruhi oleh radikal bebas dan radang.

Kandungan vitamin E yang cukup dapat mengurangkan risiko pada pembuluh darah dan kanser. Juga dapat mengurangkan kesakitan dan kekerapan rasa panas (hot flush) yang dialami wanita menopause dan komplikasi diabetes. Selain itu ada laporan bahawa biji kuaci juga banyak mengandungi bahan mineral berguna seperti Posforus (705-755 mg/l00 g), Kalium (648-689 mg/100 g), Kalsium (54-116 mg/100 g), Natrium (3-99mg /100 g), Besi (6.77-7.28 mg/100 g) dan Tembaga (0.69-1.75 mg/100 g).

Mineral kalsium dan posforus sangat penting peranannya dalam pembentukan tulang dan gigi. Ia juga bermanfaat untuk mencegah osteoporosis. Kewujudan mineral kalium sangat penting untuk mengimbangi natrium. Kalium bersifat hipotensif, iaitu mempunyai kesan penurunan tekanan darah dalam badan. Begitulah coretan malam ini mengenai kuaci iaitu satu daripada produk pertanian yang mendap

Friday, March 28, 2014

Pengalaman Yang Tak Boleh Dilupakan...(2)

Umrah & Ziarah (2)

Memanjatkan rasa kesyukuran yang tidak terhingga ..sampai juga di Mekah..selesai sahaja urusan check-in di hotel dan membersihkan diri, Mutawif terus membawa group kami ke Masjidil Haram untuk menunaikan umrah kali pertama. Waktu kami turun dari hotel jam telah menunjukkan pukul 10.00 malam. Sebaik menghampiri Kaabah di kawasan hajarul aswad, kami melaksanakan rukun pertama iaitu berniat untuk tawaf sebelum memulakan tawaf. Rukun kedua ialah tawaf sebanyak tujuh kali mengelilingi Kaabah. Keadaan agak sesak masa itu kerana jemaah lain yang baru sampai ke Mekah juga turut sama seperti kami melakukan tawaf. Selepas selesai tawaf, kami mencari ruang kosong dihadapan makam Ibrahim untuk menunaikan solat sunat. Kemudian kami melaksanakan rukun umrah ketiga iaitu bersaie. Bersaie ialah berjalan kaki berulang-alik dari Safa dan Marwah sebanyak tujuh kali. Setelah berakhir pusingan ketujuh di Marwah, kami melaksanakan rukun keempat iaitu bertahallul dengan menggunting sekurang-sekurangnya tiga helai rambut. Dengan tertib yang telah kami lakukan, maka lengkaplah umrah kami pada malam itu, semoga diterima oleh Allah SWT, Insya Allah. Siap semua nya lebih kurang jam 2.30 pagi..kami terus ke Hotel untuk membersihkan diri bersiap-siap  ke Masjidil Haram untuk menunaikan solat Subuh pula.






Hari Kedua Di Mekah

Hari tiada aktiviti..sebab masa dihabiskan untuk ganti tidur.....sehingga tengahari kami baru Ke Masjidil Haram Untuk Solat Zohor....ramainya umat.....sempat solat kat area tangga jer..Setiap selesai waktu solat fardu pasti ada Solat Jenazah..setiap waktu pasti ada kematian..kelihatan berebut2 jemaah lelaki terutamanya untuk mengiringi jenazah..suasana yang amat jarang kelihatan di Malaysia. (Di Masjid Nabawi juga ada solat jenazah tapi kami tak dapat lihat mayatnya seperti di Mekah).




Hari Ketiga

Kami telah dibawa menziarahi (sebenarnya kami ziarah dari dalam bas saja) ke Jabal Nur, Jabal Tsur, Muzdhalifah dan Padang Arafah. Bas yang kami naiki juga melalui kawasan perkhemahan di Mina, Jamarat (tempat melontar), Masjid Jin.....Kami cuma turun menziarahi Jabal Rahmah saja yang juga dikenali dengan nama bukit kasih sayang kerana di sinilah Nabi Adam a.s bertemu semula dengan isterinya Hawa setelah sekian lama terpisah.Patutla ramai betul yang mendaki bukit tersebut...nak berdoa mendapatkan jodoh mungkin..:) dan akhirnya singgah di Ja’aranah untuk bermiqat kepada sesiapa yang ingin membuat umrah kali kedua.












Hari KeEmpat

Hari ini jam 9.00 pagi berkumpul di lobby hotel  pergi ke Ta'anim untuk miqat bagi sesiapa yang hendak melakukan umrah ketiga..perjalanan mengambilkan masa 1/2 jam saja... sesampai di masjid solat sunat ihram  dan meneruskan perjalanan ke Masjidil Haram untuk umrah ketiga.

Hari Kelima

Pada hari ini pula kami dibawa menziarah ke Muzium Haramain (Dua Masjid) dimana di sini kita boleh melihat koleksi barang-barang lama yang pernah digunakan di Masjidil Haram dan Masjid Nabawi. Selepas itu kami dibawa ke ladang ternakan unta untuk melihat unta dengan lebih dekat dan merasa susu unta (susu unta dijual dengan harga sebotol 5 Riyal) . Akhir sekali kami dibawa ke Hudaibiyah,terdapat masjid untuk bermiqat kepada sesiapa yang ingin menunaikan umrah lagi.


 
 


 






Pada hari berikutnya, menghabiskan masa dengan beribadat di Masjidil Haram, shopping serba sedikit dan menghadiri ceramah dan tahlil yang dianjurkan oleh pihak agensi di hotel penginapan.





Hari terakhir di Mekah...kami melaksanakan tawaf wida (tawaf selamat tinggal) lebih kurang pada pukul 10.00 pagi. Alhamdullilah, semuanya berjalan lancar.( Bagi jemaah lelaki mereka tawaf wida 6 pusingan dan perlu tunggu di Masjidil Haram sehingga habis solat Jumaat menyambung kembali tawaf terakhir).  Selepas tawaf wida kami hanya duduk berehat di lobby hotel sementara menunggu pukul 2.30 petang untuk menaiki bas yang akan membawa kami ke lapangan terbang Jeddah. Di dalam perjalanan bas Mutawif berkata nak berhenti solat di masjid yang dikenali sebagai masjid terapung tapi sekali lagi kami dapat  driver bus yang mood tidak begitu baik...tahu2 dah sampai di Jeddah Airport...akhirnya semua solat kat surau yang terdapat di Airport tu je..Lama juga berkampung di Jeddah Airport ni sambil makan  nasi yang dibekalkan oleh agensi.


Kami menaiki pesawat Saudi Airlines yang berlepas pada pukul 11.00 malam dan mendarat di KLIA pada pukul 1.00 tengahari, 22/3/2014.



"Ya Allah, moga-moga aku pulang dengan hati yang sudah kembali suci umpama kain yang putih....Ya Allah berilah diri ini kekuatan untuk mengikut segala perintahMU..."
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...