Thursday, December 31, 2015

Cuti-cuti dihujung tahun 2015

Assalammualaikum...

Bagi menutup tahun 2015 nak kongsi percutianku dihujung2 tahun nie...bulan November minggu kedua cuti sekolah pegi jejalan ke Padang & Bukit Tinggi Indonesia...cuti ni dah plan 6 bulan sebelum..pergi kesana ikut  kawan (jiran)..yang kebetulan orang Minang, Bukit Tinggi nak balik kampung so tempat tidur x yah pikir sudah...

Tempah tiket flight AIRASIA..tapi x sempat nak tempah yang promotion..tu cepat betul abisnya...sebab musim cuti sekolah..ramai yang jejalan juga ke Padang & Bukit Tinggi nie..
Naik flight kul 2.00 pm..kat KLIA2...sekejap je perjalanannye..x sempat nak terlelap pun..tiba2 je pilot announce dah sampai...siap berpantun2 lak pilot nie..masa kapal nak mendarat kat Airport Minangkabau  nie...tapi lupa lak bait2 pantunnye.

          Tempat menunggu untuk  check in dalam flight


 Dah kelihatan  Padang  ..kapal  nak mendarat nie..



   Airport Minangkabau nie...besar ala2  Airport kat Subang je...


Hari pertama sampai...plan terus balik ke rumah kawan disebabkan  sampai belum makan lagi..driver van tu bawa kami makan di Rumah Makan Lamun Ombak....restoran kat sana dipanggil rumah makan.







 Ini adalah hidangan di Lamun Ombak  letak banyak2 lauk...kat atas meja..lepas tu kalau kita x usik lauk x perlu bayar...bayar yang kita makan jer..rambang mataku rasa nak makan semua je...
Air botol kat sana masih guna botol kaca...kalau kat Malaysia susah dah nak dapat botol2 air mcm nie.

Dah abis makan perjalanan diteruskan,,,sebab jarak rumah kawanku tu ambil masa 3 -4 jam juga nak sampai ...pergh....macam dari K.L nak ke  Kedah jee...




                                           
Dalam perjalanan tu...singgah kat Air Terjun Lembah Anai...mak aaiii seram lak tengok tak berani nak gi dekat..ambil gambar jauh2.. driver tu kata air kat sini..macam ada khasiat kalau sapu kat muka selalu boleh awek muda...betul ke..ntah,.?? Perjalanan di teruskan...untuk terus balik ke rumah..jalan kat sini berliku2 ....korner sana korner sini...macam  jalan nak ke Cameron Highlands pun ada...tapi kat sini lagi 'ngeri' sebab jalan xde divider...setiap kali kereta bertembung mesti ada bunyi horn...kat sini 'horn' memang sangat dimanafaatkan. Sampai kawasan kampung kawan ku ini lebih kurang jam10 malam. 

Esok pepagi..dorang dah siap wat sarapan nasi goreng...masak nasi putih ...lauk rendang daging minang sambal ikan bilis + tauhu goreng & telur dadar, Siap sarapan...Van dah siap menunggu kat luar..plan arini nak  ke Istana Pagar Ruyung, Jama gadang & Pasar.



                    

Pemandangan  dlaam perjalanan ke Istana Pagar Ruyung,,,malam tadi x nampak gelap...siang baru bole snap gambar..sedap je mata memandang ..macam jalan ke tanjung karang jer...tapi kat sini sawah padi bertingkat2 tau... disebabkan jalan yg korner sana korner sini nak snap pic agak susah sikit..



Akhirnya sampai juga di Istana Pagar Ruyung ...cantik  Istana nie...masuk sini kena bayar..lupa lak bape ribu kena bayar...Masa sampai orang dah ramai kat dalam Istana nie..nak bergambar pun payah..kat sini bole sewa baju tradisional minangkabau..tapi disebabkan cuaca yang panas dan sampai kat situ pun dah tengahari...dengan aksesori yang berat tu ..x  teringin pula nak mencuba..








Selepas dah puas bergambar dan berjalan2 dalam Istana nie...driver tu kata nak bawa ke Keluk 9...kitaorang nie x tau ape tempatnye...ikut je la.. sekali sesampai jer...setakat tempat untuk singgah makan tengahari je...cuma nak kesana jalannya berlekuk-lekuk....macam nak ke Genting Highlands pula..tinggi tempatnya ...aku nie dah la gayat,,,tempat2 tinggi nie...tapi dah sampai singgah je la..






Balik dari Keluk 9...nie dah petang ..nak singgah Pasar & Jam Gadang x sempat...so kitaorang ambil keputusan balik rumah je terus sebab nak balik rumah pun ambil masa 3 - 4 jam tu..macam biasa samapai je rumah dah jam 11 malam...lagi lewat.

Esok..paginya kitaorang dah standby nak pegi ke Pasar Air Dalam & Pasar Atas dan Jam Gadang...kat Bukit Tinggi...nak bershopping pula..:)
Sesampai je kat area Jam Gadang tu aduiii punya ramai orang ...baru teringat hari Ahad...memang ramai la..sesak sangat pekan bukit tinggi nie..aku sampai lupa nak ambil gambar kesesakkan bandar nie..






Sempat bergambar dengan owner  (baju merah) kedai jual kain nie...rambang mata  pegi kat pasar atas nie...kain ela bersulam2 kira murah juga la..so rembat la 2 3 helai nak buat baju raya konon 
in sha allah... Lama juga dalam pasar nie dari hari panas sampai hujan dan hujan berenti baru kitaorang kuar..itupun dah petang,,,nak ke Padang driver tu kata x sempat ..kalau pegi padang sampai rumah maybe kul 2 pagi...so driver to terus je anta kami balik.

Hari Isnin,.nie xde plan dah...cadang nak pusing2 kampung jer...sambil nak tengok  makcik kawanku tu masak rendang belut...aku x makan belut...so tengok je la...proses pembuiatannya...amatlah rumit sekali..pelbagai jenis sayuran digunakan campur dengan belut nie..x guna kerisik ke ape...cuma cili dan rempah2 yang ready made dorang beli kat pasar...je..guna santan kelapa yang banyak tu..



Lupa nak ambil gambar sayuran2...masak atas dapur kayu jer...



Malamnya dah bersiap nak balik Malaysia...pagi kul 9 dah bertolak sebab flight dalam kul 2 petang..tapi sesampai je kat airport...delay pula...sudahnya pukul 4 ptg baru naik flight...nasibla 1 jam dah sampai malaysia.



Ok bye2 Padang....ni bergambar kat depan airport sebelum masuk untuk check in balik Malaysia.




Tuesday, December 29, 2015

Dayana's Blog List Jan-Mar 2016

Assalammualaikum...

Hari ni join segmen..http://www.dayanazahari.com sebelum berakhirnya...2015 jom reramai join segmen nie klik banner untul maklumat lanjut.


Thursday, December 17, 2015

Giveaway for Our Lovely Girl by RianaLittleCuties



Assalammmualaikum...

Sesiapa yang ada  adik  & anak perempuan nak baju free boleh join GA nie :))





Wednesday, December 9, 2015

GIVEAWAY HUJUNG TAHUN 2015 NS


HADIAH
[]
4 x Diari Planner Tahun 2016
3 x Hadiah Saguhati

TARIKH BERLANGSUNG :
5 DIS 2015 hingga 20 DIS 2015

KLIK BANNER SEKARANG UNTUK MENYERTAI..!!! 
TERIMA KASIH KAWAN-KAWAN..

Monday, December 7, 2015

KEHILANGAN....


Al Fatihah

2015 hampir melabuhkan tirainya...seminggu yang lepas ni kita dikejutkan dengan beberapa kematian selebriti walaupun mereka tidak mengenali kita dan tak pernah bertemu....namun pemergian mereka amat dirasai...Allah telah ambil mereka satu persatu...pastinya ia memberi amaran pada diri..bahawa yang hidup pasti akan pergi juga bila tiba masa...

Saat Tiba Nafas Di Ujung Hela 
Mata Tinggi Tak Sanggup Bicara
Mulut Terkunci Tanpa Suara
Bila Tiba Saat Berganti
Dunia Alam Yang Sangat Jauh
Berbeda

Siapkah Kita
Menjawab Semua Pertanyaan
Bila Nafas Akhir Berhenti
Sudah Jatuh
Hati Pun Tak Berdaya
Hanya Menangis Tanpa Suara

Mati tak bisa untuk kau hindari
Tak mungkin bisa engkau lari
Ajalmu pasti menghampiri Mati
Tinggal Menunggu Saat
Nanti Ke Mana Kita Bisa Lari
Kita Pastikan Mengalami Mati

Giveaway Disember 2015 Cash RM500 by Emas Putih


Hadiah :
RM100 Top Referral
RM50 x 8

Tarikh Mula : 1 Dis - 15 Dis 2015 : Tarikh Tamat


Friday, November 13, 2015

Giveaway CINTA by CN

Giveaway CINTA by CN


giveaway, giveaway novel, giveaway cinta

Klik banner untuk join


Assalamualaikum dan salam sejahtera

Sempena Jualan Gudang Karangkraf yang lalu, CN telah memborong beberapa novel CINTA. Jadi sukacitanya disini bahawa CN ingin memberi 3 buah novel CINTA kepada peserta Giveaway CINTA by CN melalui random.org. Pemenang novel adalah 3 orang. Bukan itu sahaja, 10 peserta bertuah akan dimasukkan ke dalam bloglist Januari 2016 CN. Hah ! Best tak? 


Syarat-syaratnya Giveaway CINTA by CN : 


1. Follow blog CikguNorazimah

2. Add To Circle  G+CikguNorazimah


4. Follow Instagram cikgunorazimah (jika ada)  

5. Buat entri bertajuk "Giveaway CINTA by CN"  

6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.  

7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen ini

8. Giveaway ini akan berlangsung dari 1 - 30 November 2015 dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 5 Disember 2015.


Copy Coding Entri Yang Disediakan Ini :


Kredit untuk Kak Mialiana

YES 2015

~ Sharing is caring from Cikgu Norazimah ~


Salam Jumaat...










Wednesday, November 4, 2015

Segmen Carik Bloglist Blog Encik Kidal

Assalammualaikum.....




                                                                Jom join klik banner yee !!

Friday, October 23, 2015

Giveaway Duit Saku Dari BBL


< Klik gambar untuk join >

Assalamualaikum & hello there,


Rasanya dah makin stress rakyat Malaysia dengan isu harga barang & perkhidmatan dah naik. Pergi sana - harga barang naik, pergi situ - harga itu naik & datang sini pun dah naik harga. Tapi jangan risau jangan kusut kepala kerana BBL nak kasi duit saku untuk korang! 

Tepuk tangan sikit!

Boleh buat belanja nasi lemak & teh tarik untuk breakfast atau beli nasi goreng telur mata makan malam ya. Kiran macam BBL belanja versi digital la. Okay check out berapa banyak duit saku untuk pemenang.

Hadiah duit saku dari BBL

Duit saku RM30 
untuk 1 orang pemenang

Duit saku RM20 
untuk 1 orang pemenang


Duit saku RM10 
untuk 2 orang pemenang

Duit saku RM5 
untuk 4 orang pemenang

Cara nak join sangat mudah. Follow step dibawah :

1. Add BBL di

Follow blog

LIKE fan page

Add Google+

Add Twitter

Add  Instagram

2. Buat satu entri bertajuk "Giveaway Duit Saku Dari BBL"

3. Copy coding yang disediakan & paste kat ruang HTML & publish entri


Cara nak paste code dalam entri


4. Tinggalkan link URL entri korang dalam kotak komen SINI (link)

Tu saja. Senang sangat kan.

Tarikh tamat giveaway pada 14 November 2015

Pemenang akan diumunkan pada 16 November 2015 nanti



Wednesday, October 21, 2015

GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY


Assalammualaikum

GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY



JOM MERIAHKAN SEGMEN 
KLIK BANNER SEGMEN UNTUK INFO LANJUT

DETAIL SEGMEN

** 19 PEMENANG DI CARI
** MULA : 21 OKTOBER 2015
** TAMAT : 31 OKTOBER 2015


GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY ini di taja sepenuhnya oleh Kathy, Mamaniza, Sofu, Suria, Sally,  Hani, Eyra, Fuza, Adna, Ayumie, Yong, Zie, Eda, Hana,Yana Yani, Ida, Fiza, Ida Bits & Aida.

Tuesday, October 20, 2015

GIVEAWAY OCTOBER BY IMPIANA CIK YANIE



Syarat-syarat:
1. Warganegara Malaysia dan ada Blog *done*
2. Follow BLOG INI dan BLOG INI. *done*
3. Follow instagram [INI] dan [INI] *done*
4. Follow G+ [SINI] *done*
5. WAJIB buat entri bertajuk "GIVEAWAY OCTOBER BY IMPIANA CIK YANIE"dan tempek banner tu dekat entry awak and backlink ke sini. *done*
6. LETAK LINK ENTRY AWAK DEKAT KOTAK KOMEN *done* GOOD LUCK!!


Thursday, October 15, 2015

GIVEAWAY 2015 BY SYAFIYAHLUV.COM

Assalamualaikum...,



SILA KLIK BANNER YEE !!!!!


SYARAT-SYARAT:

 1. Buat 1 entry bertajuk "Giveaway 2015 By Syafiyahluv.com".
 2. Copy banner dan tepek di entry korang tuh beserta dengan backlink ke entry ini.
 3. Tinggalkan link entry segment, nama facebook, nama instagram (kalau ada) korang ke dalam          ruangan komen. 
 4. Segmen akan bermula pada 1 Oktober 2015 jam 10 pagi dan akan berakhir pada 31 Oktober 2015  10 malam. Dalam tempoh 1 bulan sahaja ye.
 5. 1 November Cie akan senaraikan nama peserta yang menyertai. 
 6. 2 November pula Cie akan umumkan pemenang.
 7. Pemilihan pemenang menggunakan khidmat random.org. 
 8. Keputusan adalah muktamad.

Friday, October 9, 2015

Mutiara Kata

Assalammualaikum.....

Salam Jumaat 25 Zulhijjah ..... 4 hari je lagi umat Islam akan menyambut  Tahun Baru Al Muharram..cepat betul masa berlalu..moga hari hari mendatang penuh dengan keceriaan dan kebahagian senyuman dalam redha Yang Maha Esa...


















LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.