Monday, March 2, 2015

Percutian Singkat Ke Penang

 
Selepas lebih 25 tahun baru berkesempatan jejalan ke Penang lamanya tak berjalan2 kat Penang.. ..itupun singkat jer 2 hari 1 malam..disebabkan last minute plan..sempat booking guesthouse di Georgetown memandangkan banyak hotel dah fully booked..ok la dari xder..



                                                             Jambatan Pulau Pinang

Sesampai je di Penang..terus check in kat guesthouse..letak beg & solat...terus keluar nak cari makan..sebab perut dan berbunyi minta diisi..misi yang x kesampaian...nak makan kat Nasi Kandar Line Clear..aduiihhh ramai orang dan beratur panjang sangat... terus pusing dan jalan cari kedai lain..nasib baik la..terjumpa kedai Nasi Kandar Hameediyah..kedai nasi kandar tertua di Penang ...kedai nie ada aircond sejuk sikit..memandangkan kami dah kepanasan mencari kedai tadi..okla tu..alhamdullilah kenyang perut..pekena nasi briani he he..:)


                                                          Homie Delight Guesthouse
  


Teruskan misi untuk mencari lukisan mural di Art Street..rupanya kedudukan lukisan tu kat art street ni merata-rata..patutla ramai yang sewa basikal..untuk cari lukisan mural di art street nie...tapi memandangkan dah 20 tahun x naik basikal...rela berjalan kaki lagi... dapat jumpa 2 3 keping gambar itupun ramai orang.. nak bergambar pun kena beratur..hu hu..dah dapat 2 3 keping bergambar ok la tu....misi seterusnya nak ke Muzium 3d Art..misi yang tak kesampaian juga...ramai orang beratur panjang nak masuk..cancelled.




                                                             Mural di Art Street

  
 Teruskan jejalan..pergi ke Padang Kota Lama @ Fort Cornwallis ...okla..orang tak ramai sangat kat sini..bayaran masuk kat sini naik harga rasanya..mesti sebab public holiday nie..seorang RM 10.. tahun lepas RM5 jer.. masuk dalam kota tu ambik gambar 2 3 keping..lepak2 jap kat dalam tu..masuk kota sejarah tapi tak baca pun sejarah kota nie..he he (bukan pencinta sejarah)
 

Cuaca panas pada petang tu..membuatkan teringin nak minum yang sejuk2..pegi ke food court yang dekat padang kota nak minum air kelapa sudah habis pula minum teh o ais jer sudahnya.....kat food court ni  terkenal dengan Mee Sotong juga tapi sekali lagi kena beratuq panjang(slang penang)memandangkan dah sampai kat sini....beratuq la.....nak juga rasa kesedapan mee sotong yang diperkatakan tu...hampir sejam beratuq baru dapat mee sotongnye.. mee sotong yang diletakkan sambal sotong diatasnya (biasa2 jer tekak aku la)..sesudah menikmati mee sotong beratuq.. kami balik bilik..bersihkan diri..rilex kejap..malamnye misi ke pasar malam Batu Feringgi pula..

Gerak ke Batu Feringgi kul 8.00 malam..aduihh dah mula traffic jam..rupanya traffic jam tu sampai ke pasar malam nun..sudahla jalan berliku-liku..adventure betul nak ke pasar malam nie..sampai kat area pasar malam masalah parking pula..nasib ada parking berbayar..sekali masuk RM5.00...parking jer dari nak tercari-cari....ramai orang K.L dan Selangor datang nie..sebab kereta yang parking majoriti nombor flat semua start dari W dan B...(agaknyer la)...biasa jer pasar ni macam uptown ..cuma beza pasarnye dok kat sepanjang2 tepi kaki lima jalan...panjang jugalah rasanya dalam 3-5 km panjang kot..berpeluh juga jalan kat pasar malam nie..cuma beli frigde magnet untuk kenangan jer kat sini..macam tiada yang menarik perhatian banyak handbag & baju2 jer. Lebih kurang 2 jam kat sana..gerak keluar dari Feringgi..nak cari makanan pula..tak biasa kat sini susah betul nak cari kedai Tom Yam kat area sini..last2 yang jumpa Nasi Kandar Pelita...ok la pekena sup ekor mamak style pula. Balik bilik dalam kul 12am lebih gitu...keletihan..apalagi tidoooo.



Esok dalam kul 9 pagi dah siap2..terus check out..sebab misi nak ke Bukit Bendera pula..mula2 round bandar Georgetown nak cari Jeruk Pak Ali..jumpa kedai parking pula xder...2 3 kali pusing x jumpa parking putus asa..terus gerak ke Bukit Bendera..jalan kat area sini sempit kereta banyak...ramai orang..memang kalau jejalan masa public holiday ini masalahnya..disebabkan dah sampai... beratuq saja la..nasib masa nak beli tiket cepat jer..kena tunjuk IC lagi...sebab ada IC harga murah sikit..tapi hari nie pun dorang markup harga juga...RM10.00....rasanya harga biasa Rm8.00....Beratur panjang masa nak naik keretapi lamanya betul rasanya kat lebih 1 jam beratuq nak naik keretapi nie..akhirnya sampai juga di puncak bukit nie. Terperanjat aku naik2 bukit kat atas ada kuil hindu pula..elok pula 500 meter ada masjid...sebelahnya..dah snap 2 3 keping gambar...perut pun dah lapar..cuaca pula panas terus turun balik.



 

 
Nak cari kedai Jeruk Pak Ali lagi nie..terus buka WAZE...yang terdekat adalah dekat Gelugor dan Bayan Lepas..guna WAZE pun sesat...salah lokasi..dah nak give up...last2 tanya orang...baru terjumpa kedai Jeruk Pak Ali..tepi highway saja..aduiih yang kita orang dok pusing satu taman cari kedai nie.Lepas tu pekena Nasi Kandar Kayu pula..



Lepas makan terus keluar balik..masa balik cuba guna Jambatan Kedua Sultan Abdul Halim..macam sunyi jer..xder kereta pun masa lalu kat sini...tapi lepas jer Tol masuk Seberang Prai.traffic jam sepanjang jalan sampai ke Terowong Menora..memang teruk traffic jam..sampai hentian R&R pun sesak...tak bole masuk..sampai rumah dekat kul 11.30 malam juga..tamatla percutian singkat ke Penang.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.